top of page

Les etapes de Colònies

Una ruta al llarg de l'esplai

Què és una tanda?

 

A Colònies cadascun dels grups d’edat s’anomena tanda. Una tanda està formada per infants nascuts en dos anys consecutius i acostuma a tenir entre 15 i 20 membres. És amb aquest grup de persones que l’infant va passant al llarg dels anys per les cinc tandes de Colònies fins arribar a Adolescents, moment en el qual molts dels joves es preparen per a ser monitors de l’esplai. Les tandes s’agrupen en tres grans grups: Rossinyols, Orenentes i Gralles; Falcons i Àligues; i Adolescents, i a cada tanda hi ha associat un fulard concret (l’element identificatiu que rep cadascun dels membres de la tanda) i un equip de monitors.

Les tandes reben el nom d’ocells i, a mesura que augmenten d’edat, reben el nom d’un ocell que vola més amunt. Tots són ocells comuns al territori dels Països Catalans.

Dibuixet-Tandes.gif
P5040078.JPG

Rossinyols i Orenetes

El grup format per les dues tandes de menys edat de Colònies realitzen activitats comunes al llarg de l’any sota el nom de RiO (Rossinyols i Orenetes). Es troben dues vegades al mes per a realitzar sortides i caus, així com també campaments i altres activitats extres. En aquesta època comencen a fer molts amics i a conèixer el món que els envolta.

Rossinyol.gif

Rossinyols

1r i 2n de Primària / 6-8 anys

Durant el primer any a Colònies es forma part de Rossinyols. De fet, el nom de la tanda ja indica que es tracta d’una tanda pels més petits. És la única tanda en la qual s’hi està durant un any, un curs escolar que serveix per provar o començar amb totes les activitats pels més atrevits. El fulard és de color verd amb el ribet lila.

 

Més informació sobre el Rossinyol

Orenetes

2n a 3r de Primària / 7-10 anys

La segona tanda de Colònies és Orenetes, en la qual els infants hi estan durant dos anys. Les orenetes són petites, però acostumen a fer migracions en grups formats per molts exemplars. A Orenetes ens agrada molt jugar, fer manualitats i cantar! El fulard representa el cel: és de color blau amb el ribet blanc, el color dels núvols.

 

Més informació sobre la Oreneta vulgar

Oreneta.gif
DSC01764.JPG

Gralles

Els últims cursos d'Educació Primària coincideixen amb la tanda de Gralles, una de les més nombroses actualment. És una tanda que funciona de forma independent amb activitats mensuals i amb un equip de monitors propi que pot treballar de forma més concreta amb els objectius específics del grup d'edat.

Gralla.gif

Gralles

4t a 6è de Primària / 9-12 anys

La tercera etapa de Colònies és Gralles, els dos últims anys formant part del grup dels “petits”. La gralla és un ocell mediterrani que abunda a l'Empordà i a la Franja de Ponent, però també és un possible origen etimològic del nom de la nostra ciutat: Granollers. El fulard de Gralles és de color vermell, amb el ribet de color negre.

 

Més informació sobre la Gralla

P4140136.JPG

Falcons i Àligues

Les dues tandes que comprenen les edats d'onze a setze anys són Falcons i Àligues, internament conegudes com a FiÀ. Les dues tandes fan activitats conjuntes al llarg de tot el curs: sortides, caus, campaments ... i participen en algunes activitats culturals de la ciutat. En aquesta etapa molts dels joves comencen l'institut, un canvi important en les seves vides. L'equip de monitors és comú, però sobretot el segon curs de tanda les tandes es separen per fer activitats paral·leles. 

Falcons

6è de Primària a 2n d'ESO / 11-14 anys

La quarta etapa de Colònies és Falcons, un canvi important ja que es passa a conviure amb companys més grans, el grup d’Àligues. Durant aquesta etapa la tanda es fa més forta, una amistat que durarà molt temps! El falcó ja és un ocell rebel i lliure que voleia per penya-segats arran de mar i alta muntanya. El fulard de Falcons representa el color negre de la nit i té el ribet de color groc, en representació del dia.

 

Més informació sobre el falcó pelegrí

Falcó.gif
Àligues.gif

Àligues

2n a 4t d'ESO / 13-16 anys

La cinquena etapa de Colònies és Àligues, una etapa on es consolida la tanda i es prepara per al pas cap a Adolescents. L’àliga és un ocell majestuós, el que vola més amunt i regna a l’espai aeri: un símbol de poder per a moltes cultures. El fulard d’Àligues és del verd de les muntanyes i té el ribet blanc, en representació dels cims nevats.

 

Més informació sobre l’aligot comú

P4160328.JPG

Adolescents

La tanda d’Adolescents és la més significativa de Colònies, on els joves adquireixen la capacitat de prendre decisions sobre les activitats, organitzen els campaments i es preparen per a exercir de monitors un cop fets els 18 anys. Reben la supervisió dels animadors, que solen ser dos o tres monitors amb molta experiència.

Bruels

4t ESO a 2n any postobligatori / 15-18 anys

L’última etapa de Colònies és Adolescents, i té la singularitat d'anar canviant de nom i de fulard cada cop que hi puja una nova generació de joves. En aquesta tanda s'hi sol forjar una amistat molt gran que segueix més enllà de Colònies. I molts d'aquests passen a ser monitors més endavant. Actualment, la tanda porta el nom de l’ocell bruel, molt comú arreu del territori català, especialment als Pirineus. El fulard de Bruels és de color negre i compta amb un rivet amb dues franges dels colors lila i blanc.

 

Més informació sobre el picot verd

bruel_dibuix.jpg
Adolescents.gif

Cadascun dels grups que han passat per la tanda d’adolescents ha tingut un nom d’ocell, un fulard i uns membres que la han feta viva. És per això que recollim en una pàgina l’històric de tandes d’adolescents de Colònies Sant Esteve!

bottom of page